Sve počinje 2012.godine u centru Zagreba kada su otac i sin, Mimi I Vanja Rakočević u Preradovićevoj 26 vodjeni instinktom i neprestanom potragom za lijepim osnovali Brand Paravan. Njihova želja tada jednako kao i danas bila je da Zagrebu ponude mjesto inspiracije, dobre vibracije i lijepih stvari koje odišu ukusom, jednostavnošću i elegancijom. Utočište finoće u današnjem grubom I ubrzanom svijetu.
Mimi Rakočević, veliki entuzijast, esteta i kolekcionar dizajnerskih predmeta s početka 20.st. prenio je svoje strasti na sina Vanju koji je 2008.g. diplomirao na studiju Dizajna pri Arhitektonskom fakultetu. I tako se Paravan rodio kao idući logičan korak obiteljskog rada, znanja i želja.
Pri osmišljavanju proizvoda Vanja ostaje svjestan tradicije i koristi klasične forme stavljajući ih u moderan kontekst i tvoreći prepoznatljiv vizualni jezik. Njegova inspiracija ukorijenjena je u povijesti dizajna, naročito ART DECO-u, Grupi Memphis, Wiener verkstatteu…te se razvija u istraživanju mogućnosti i implementiranju dizajna i uzoraka u sadašnjosti. Konstantno tragajući za novim, estetskim i funkcionalnim formama.
Svoje misli, dušu, ideje i vrijednosti pretače u svoje proizvode prema načelu jednostavnosti i pristupačinosti. Karakterističnim i prepoznatljivim izrazom, ekološkim materijalima, malim serijama, bojama, emocijama i praktičnošću sagradio je identitet i suvremeni izraz.

2020.
Paravan se razvija i otvara svoja vrata u novom prostoru u Martićevoj 4. Motivacija (želja) je ponuditi ljudima multifunkcionalan prostor koji će postati referentna točka ljubiteljima povijesnog dizajna kao i ljudima koji prate suvremeni dizajn. Mjesto koje okuplja sve štovatelje ljepote, razigranosti i istančanog senzibiliteta.

Suvremeni dizajn

Vanja Rakočević

art director

rođen 03.05.1981. godine u Zagrebu. 2008. diplomirao na Studiju dizajna pri Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu. Nakon toga završava postdiplomski studij u Barceloni 2009. (Barcelona School of Design and Engineering). 2010-2012. radi kao asistent na Visokoj školi tržišnih komunikacija Agora u Zagrebu.

Čini mi se da nam svima ponekad fali malo boje i igre bez obzira na to koliko godina imamo ili koji posao radimo. Znanstveno je dokazano da okolina i prostor u kojem boravimo utječe svjesno ili podsvjesno na naše misli, raspoloženje i postupke. Osvjestio sam kako neka razigrana grafika, igra oblika i žarka boja lako izmami osmijeh kod ljudi (u što uključujem i sebe!) i poželio više takvih stvari oko sebe. Konkretizirajući potrebu shvatio sam da želim raditi na proizvodima koje koristimo svakodnevo, koji moraju biti jednostavni i praktični. U procesu od ideje do proizvodnje shvatio sam da se mora raditi o ručno rađenim proizvodima, izradjenim od ekoloških materijala što je rezultiralo visokom kvalitetom. Radi se o manjim serijama svakog proizvoda što omogućuje konstantu kvalitete, ali i mogućnost nadopunjavanja proizvoda.Sve to rezultiralo je predmetima poput kutija za kišobrane, stalka za novine, ogledala, stolića, stolne svjetiljke, stalka za salvete, držača za knjige i ostalima koje povezuje inovativan i prepoznatljiv dizajn koncipiran na sinergiji grafičkog i produkt dizajna

Nastala je ideja, a iz ideje koncept, a iz koncepta – Paravan.